culele boieresti

Măldăreşti este o comună în judeţul Vâlcea, Oltenia, România, la 46 km de Râmnicu-Vâlcea.
Legenda spune ca Tudor Maldăr, căpitan in armata lui Mihai Viteazul, cade în mâna hanului tătarilor, fiind luat ostatec. Fiica hanului se îndrăgosteşte de Tudor Maldăr. El reuşeşte să scape din mâna tătarilor şi, împreună cu fiica hanului, se stabilesc la Măldăreşti, unde (în sec. XVII) îşi clădesc căminul.
În comuna Măldăreşti este organizat „Complexul Muzeal Măldăreşti”, care cuprinde „culele” Greceanu şi Duca, precum şi casa memorială I. G. Duca. Complexul mai expune şi elemente naturale specifice, cum sunt, de exemplu, trovanţii.
Impunătoare prin masivitatea zidurilor, Cula Duca a fost construită în anul 1812 de Gheorghiţă Măldărescu, chiar dacă din inscripţia de pe peretele etajului se poate descifra anul 1827.În prezent, în imobil se încearcă organizarea unei expoziţii permanente, care să păstreze în linii mari aceeaşi tendinţă de la începutul secolului. Cula Duca mai este încă înconjurată de zidul iniţial.Decoraţia exterioară a culei este alcătuită din şase panouri lunguieţe şi un brâu puternic. În interior, ornamentele în stucatură a tavanelor şi ferestrelor, cu motive diverse (personaje şi animale fabuloase) constituie un element original. Merită menţionate şi sobele oarbe, tradiţionale, ale acestei cule.

te asteptam

Contact

Indiferent de anotimp, va asteptam cu inima deschisa, pentru a petrece clipe minunate alaturi de cei dragi.

Indicatii google maps

informatii contact

E-mail

telefon

0040751208586

Addresa

Baia de Fier este situata in judetul Gorj, pe DN 67, la jumatatea distantei Targu Jiu – Ramnicu Valcea, pe cursul raului Galbenul.

Coordonate GPS Baia De Fier: 
lat 45.187197, lng 23.757032 

conecteaza-te